joi, 1 noiembrie 2007

Din GARDIANUL vigilent

Articole care nu imi apartin. Nici nu ar avea cum. Pentru asa ceva trebuie sa ai "cartite" in judecatorii sau mai stiu eu prin ce institutii batute de Dumnezeu.
Am adoptat de curand, nu eu personal, ci noi, romanii, sintagma TARA A TUTUROR POSIBILITATILOR. Cam asa este, dar in cu totul alt sens decat era folosita in filmele americane proaste. Este ca in povestea lui Creanga, Prostia omeneasca. Ne intoarcem mereu acasa pentru ca vedem zilnic prosti si mai mari decat deunazi. Si iata ca justitia este intr-adevar oarba. Metoda oarba a folosit si grefiera. Probabil ca dactilografiind automat in capul ei se desfasurau alte scenarii pe placul sufletului ei. Daca as fi barbatul ei as intreba-o cu ce i-am gresit. De ce vrea sa divortam? Si iat ce au putut face niste degete dibace:

Doi barbati care se judecau pentru o masina au primit hotarare de divort!



Doi barbati din judetul Neamt au fost divortati unul de celalalt printr-o sentinta emisa de Judecatoria Bicaz. In urma cu doi ani, Mihai Darie, din Piatra Neamt, i-a imprumutat un autoturism Aro unui prieten din Bicazu Ardelean, Neculai Chindea. Acesta din urma, profitând de faptul ca imprumutul fusese acordat doar pe incredere si fara forme legale, a refuzat sa restituie masina proprietarului, care, ulterior, l-a dat in judecata pentru recuperarea bunului dat. Dupa un indelungat proces in instanta, derulat la Judecatoria Bicaz, lui Darie i s-a acordat dreptul de a-si lua inapoi autoturismul imprumutat, insa cu conditia de a-i achita lui Chindea suma de 1.000 de lei reprezentând cheltuielile pe care acesta le-a facut intre timp pentru imbunatatirea masinii. Paradoxul deciziei judecatoresti, care l-a obligat pe pagubit sa-i mai si plateasca despagubiri celui care l-a furat, nu se opreste insa aici. Mihai Darie a primit acasa o sentinta, cu numarul 4515, prin care a fost anuntat ca a divortat legal de pârâtul Neculai Chindea si ca urmeaza sa-i plateasca acestuia 1.000 de lei drept cheltuieli de judecata si alte pretentii! Reclamantul a dep
us o contestatie in urma careia decizia respectiva a fost anulata. Totodata, grefiera Simona Grozavu a fost sanctionata pentru dactilografierea gresita a cauzei pronuntate in proces. Judecatoarea Iulia Paisa, cea care a pronuntat aberanta sentinta, nu a fost sanctionata in nici un fel, desi ea ar fi trebuit sa fie cea care sa remarce ca pe unul din cei pe care ii divorta il chema Mihai, iar pe celalalt Neculai.



Norocul grefierei si ghinionul "sotilor" ca nu i-a improprietarit cu ceva hectare de paduri. Atunci sa vezi ce repede se impacau si faceau partajul discret si nu cu halima la cremenal.

marți, 30 octombrie 2007

ANGST cu musca pe... caciula




Staticienii, care au sau nu au ce face, au dovedit de ceva vreme ca un om obisnuit mananca in timpul vietii nu stiu cate insecte. Cand am citit chestia asta am stat si m-am gandit oripilat la numarul mare de gandaci mancati la care ar trebui sa ajung daca ma tine Dumenzeu sanatos. Nu imi puteam explica. Din cand in cand imi tot venea afirmatia in minte si tot nu intelegeam. Poate daca fac o medie si ma baga in aceeasi categorie cu nu stiu ce asiatic amator de delicatese cu picioruse multe sau cu unul esuat care se hraneste cu insecte, asa o fi. Asta ar fi fost o explicatie.
O alta posibila explicatie ar fi aceea ca insectele se pot gasi in cantitati infime in diverse alimente pe baza de plante - faina, soia, malai, opium. La recoltare nu sta Cenusareasa sa aleaga furnica de bobul de prumb. Si uite asa mai inghite Stefan trei carcaleti. Incet, incet ajungi sa fii foarte aproape de numarul de insecte dovedit stiintific. Normal ca numarul nu trebuie sa fie intocmai. In plus, firesc ca exista si o marja de eroare. Unii mananca mai mult, altii mai putin.
Pentru cei care mananca mai putin dar totusi vor sa nu rateze nici macar o aripioara firma ANGST, cea cu mezelurile si magazinele cele multe, a inventat smantana cu muste. Un deliciu. Asta pana vezi musca.
Ma vad pus in situatia sa imi iau adio, fara lacrimi in ochi, si de la produsele ANGST. Smantana era printre putinele din gama asta care mai inspira incredere.
Ca sa nu se creeze confuzii atasat veti gasi poze si cu musca si cu produsul in sine. Stau si ma gandesc ca am facut rau ca am aruncat musca la gunoi. Dar nu e nimic, caut in tomberon si o recuperez. Este o dovada ca nu e musca de la mine din ograda. Cred ca testele ADN pot dovedi ca e musca crescuta in Teleorman, unde distinsa (?) firma ANGST ambaleaza, nu stiu daca si fabrica, produsele lactate si muste.
Am aruncat aseara din cauza unei muste moarte in smantana tot sosul de hrean pe care il preparasem (v-am zis ca stiu sa gatesc).
O parte din acel sos il promisesem unei colege, incantata de amestecul de hrean, putin zahar, putina sare si o idee otet, peste care sa torni smantana. Ma intreb cum as fi justificat prezenta vietuitoarei moarte in sos.
Orice s-ar spune nu putem zice ca produsele ANGST nu sunt naturale. Musca arata destul de bine.

De prin ziare, astazi ROMANIA LIBERA


Romii din Timis au mancat porcii oferiti de francezi pentru ferme

Ambasadorul Frantei la Bucuresti, Henri Paul, a descoperit cu surprindere, in timpul unei vizite efectuate luni, ca romii din Timis, expulzati din tara sa acum un an si jumatate, au mancat porcii pe care Guvernul francez ii oferise ca ajutor, transmite Realitatea TV. Romii ar fi trebuit sa infiinteze ferme si sa dezvolte microafaceri. Dar romii au sacrificat animalele, iar acum spun ca vor sa se intoarca in Franta.

La expulzarea din Franta, Guvernul de la Paris le-a oferit romilor drept ajutor porci, oi si pasari. Sprijinul de atunci nu li se mai pare romilor suficient astazi. Ambasadorul Frantei spune ca nu a existat niciun contract intre Guvernul de la Paris si romi, iar acestia din urma nu pot fi trasi la raspundere.

Fara bani si fara porci, cei 54 de romi se gandesc serios sa se intoarca in Franta.


Eu zic ca tot e bine. Puteau sa ii puna sa se prostitueze, dar au si porcii mandria lor. Au preferat sa fie sacrificati.
Sa speram ca de data viitoare incompetentii de la guvernul francez vor face si un contract.

luni, 29 octombrie 2007

Orez cu legume si piept de pui

Daca tot ma pricep sa gatesc, atat cat sa nu ma fac de ras, va impartasesc un secret culinar simplu si usor de facut. Cred ca e si sanatos.

O cana de orez cu bob lung (prefiert)
400 - 500 g piept pui
o ceapa medie
o mana de boabe de porumb si mazare
doi morcovi
un ardei
4 ciuperci
cateva bucati de fasole verde un gogosar murat
2 linguri ulei de masline
1 lingura ulei de floarea soarelui
1 lingurita sos de soia
1 lingurita unt
boabe de chimen
maghiran maruntit
cimbru
sare
piper

Se spala bine orezul, daca e din cel mai ieftinut. Daca e de la unchiu Ben lasati-l asa. Puneti uleiul de floare in cratita in care va fierbe orezul si puneti imediat si orezul in oala, sa nu apuce uleiul sa fie incins. Il prajiti putin la foc mediu. Amestecati continuu ca sa nu se prinda. Cand a capatat o usoara tenta maronie puneti apa (3 parti apa la o parte orez). Puneti si o lingurita de sare si il lasati sa fiarba fara sa mai umblati la el. Nu mai amestecati. Dupa ce se mai duce din apa dati focul mai mic si acoperitit cu un capac. Il verificati din cand in cand. In momentul in care incepe sa sfaraie usor este gata, opriti focul si lasati acoperit. E mai bine sa fi ramas apa acolo ca orezul o va absorbi.
Taiati pieptul de pui in cubulete mici, cca 1 cm de latura. Cat un zar. Ceapa se taie rondele, cca 5 sau 6 rondele trebuie sa iasa dintr-o ceapa. Se pune carnea tigaie (teflon) cu uleiul de masline si piper. Dupa ce a prins culoarea albuie, facuta numai la suprafata, se pune si ceapa si se amesteca.Ciupercile spalate se taie felii si apoi se toaca din cutit marunt. Se amesteca intr-n castron cu porumbul, fasolea, ardeiul si morcovul, ultimele doua tocate mic din cutit. Atentie ca morcovul se face mai greu, dar cui ii place il poate manca si mai crocant.
Acum puneti peste carne si peste ceapa un varf de cutit de seminte de chimen si de doua ori mai mult maghiran uscat. Pentru cine vrea isi poate pune si niste sos foarte iute (eu pun cateva picaturi de habaneros). Ca sa se mai subtieze compozitia cu carne punem si sos de soia, cam 2 linguri. Atentie sa nu fie din cel foarte sarat. Cand carnea s-a colorat de la sosul de soia punem toate legumele din castron. Ciupercile vor lasa si ele apa. Cand se va evapora apa de la ciuperci punem un gogsar murat tocat mic. Cine vrea isi poate pune si un catel de usturoi facut mic, mic. Mai amestecam cat sa se usuce putin si gogosatrul apoi inchidem focul si punem lingurita de unt. Amestecam sa se topeasca si sa patrunda prin mancare si gata.
Punem orezul in farfurie iar langa sau pe orez asezam amestecul de legume cu carne.
Nu recomand nimic de baut la chestia asta. Noi de 2 saptamani bem numai apa minerala.
Am facut mancarea asta pentru ca nu aveam ce sa fac altceva. In principiu am mai mereu in frigider cel putin o bucata de piept de pui si ceva legume puse la congelator. Tot asa tin si sticle de sos de soia, sos Worchester, sau d'astea gen Tabasco. Este o mancare usoara si e buna. Se face si usor.
Se poate face si pentru mamaliga, caz in care se pune si un sos de rosii, se lasa la fiert mai mult si se pune si mai mult usturoi. La final se amesteca si un pahar de samtana. Nu Danone, care este foarte proasta. Puneti una proasta numai. Ca buna nu se gaseste.
Este o reclama cu o vaca care gateste cu smatana Danone iar boul de barbatu-sau o chestioneaza cum e smantana. Eu i-as baga aleia galeata aia de smantana pe gat. Cred ca ar arata mistio cu o galeata cu maner infipta in gat. Si sa aiba si capac pe care sa scrie mare si simplu DANONE - gust adanc.