marți, 10 iulie 2007

In timp ce eu dormeam... cum a fost si filmul


Din ce in ce mai des imi pun problema daca noi, eu si familia mea, nu am trait cumva o teorie a conspiratiei pusa la punct in cele mai mici detalii de restul Romaniei. Si poate nu numai...
Ma duc in vizita la cucoana X, cu o varsta venerabila, iar pe la mijlocul obligatiei ma trezesc ca imi bag unghiile in bratele fotoliului ca sa nu i le infig in gat babetei. "Cum nu adica nu se gasea carne pe vremea lui Ceausescu?" "Doamna, zic, poate prin anii 70 la inceput." "Fugi de aici..." se incranceneaza matusalemica matusa. "Ma duceam la Mimi in colt si imi dadea pe alese". In fine, poate am omis eu pravalia timp in care stateam la coada ca sa iau paine.
Citesc. Citesc o carte despre viata unuia la bloc in perioada ceausista. Foarte frumos. Imi place ce zice. Asa e. Asa am trait si eu. Si mie mi s-a intamplat ca si lui. Pana la un punct. La mama lui veneau fetele in vizita, la o cafea. Au! De unde cafea, frate? Nechezol? Nu se poate sa fi fost nechezol. Tipul e zemos. Ar fi bagat-o pe asta in carte sa condimenteze pasajele. Cafea! Imi aduc aminte ca prin 1983 am plecat intr-o tara socialista, Cehoslovacia, unde se gasea si cafea. Ma rog, se gasea si sunca, si paine proaspata, salata, cico, bere, bomboane, carnati etc. Sau, mai bine zos, le gaseam si noi, cehoslovacii nu participau la conspiratia pusa la cale impotriva familiei mele. Ei nu ascundeau nimic de noi. Au luat ai mei 3 kg de cafea, atat era admis de lege, si a baut mama din ea ani si ani. Va dati seama ca nu isi permitea zilnic si nici nu vreau sa ma gandesc ce gust au avut ultimele cani. Important era ca o data pe la 10 zile, puteai sa pui niste schwartz la fiert si sa sorbi cu nesat.
Iar cea mai gogonata a fost aia cu Sfantul Nicolae. Mi s-a spus ca sunt bou, ca tovarasul isi sarbatorea ziua numelui in fiecare zi de 6 decembrie.
Acum vin si eu si intreb: eu unde am fost? Cat am dormit?