joi, 6 decembrie 2007

Au aparut ziarele...

NU trebuie decat sa dai un tur prin presa si gasesti ce nici nu iti imaginezi. Iar adevarul este ca nu imi pot inchipui cum te poti numi... Nici nu mai scriu. Cu cata mandrie poate sa isi duca Pizdelea numele? Ce ii spune fiului in prima zi de scoala: tu esti un Boubatran si te vei comporta ca atare. La varsta majoratului un tata ii zice baiatului ajuns barbat: te tragi din Regulatu, fii mandru de asta. Nu mai zic ca odata cu trecerea vremii ti se transforma numele in renume Galeata sau Gunoiu. Cititi si va minunati.

Romanii au nume "trasnite"
Topul numelor ilare este dominat de Curca (4796). Urmeaza: Buca (2.996), Flocea (1.728), Pasarica (1.669 ), Laba (880), Nebunu (850), Bounegru (611), Mortu (581)

Peste 800.000 de romani care poarta prenumele de Nicolae isi serbeaza, joi, ziua de nastere. Ziua de 6 decembrie marcheaza inceputul sarbatorilor de iarna si este cunoscuta mai ales de copii pentru ca in seara de miercuri spre joi vine "Mos Nicolae" cu sacul plin de dulciuri. Aceasta zi este, totodata, prilej de bucurie pentru toti crestinii ortodocsi care poarta numele patronului lor spiritual - Sfantul Nicolae, ocrotitorul tuturor celor nevoiasi. Statisticile existente la nivel national arata ca prenumele de Nicolae si Nicoleta precum si derivatele acestora, apartin unui numar de aproximativ 818.000 cetateni romani. Din totalul persoanelor care poarta aceste nume, aproape 538.500 sunt barbati (Nicolae, Niculai, Nicusor, Niculae, Nicu, Nicula, Nicoara etc.), iar aproximativ 280.000 sunt femei (Nicoleta, Niculina, Neculita, Nicolina, Nicola etc.). Cele mai raspandite prenume barbatesti sunt Nicolae sau Nicolaie, adica 353.415.

Scurt istoric al numelor

Poate o sa va mire, dar exista romani care poarta numele de Pisu, Gainat, Muia, Curu, Jegu, Buba sau... Roadevin. O scurta trecere in revista a numelor celor care traiesc ori s-au nascut pe plaiuri mioritice ne demonstreaza ca Romania nu este pitoreasca doar prin frumusetile naturii. Pentru unii hilare, pentru altii de plans, numele romanilor se incadreaza intr-o categorie aparte. Pentru ZIUA online, am cautat si am gasit o scurta evidenta a celor mai ciudate nume si prenume aflate in baza de date a Inspectoratului General de Evidenta Informatizata a Persoanei. Interesant este ca, potrivit specialistilor, sursele epigrafice (referitoare la nume, denumiri etc.) au un numitor comun in ceea ce priveste alocarea unor denumiri comune limbajului stravechi atat unor obiecte sau plante, cat si unor oameni cu care, probabil, ii asemanau. Cert este ca, si acum, in satele romanesti pe oameni ii gasesti mai mult dupa porecle decat dupa nume. Faptul ca, in urma cu sute de ani, iobagii, slujitorii ori simplii argati au fost scrisi in scripte dupa porecle este o caracteristica a vechilor daci. Cel putin asa spun istoricii. Aportul substantial la denumirea unor persoane (fie nume, fie prenume) l-a adus crestinismul, care a adaugat la salba de nume si prenume, de dinainte si dupa ocupatia romana, numele sfintilor. Nu trebuie ignorat, insa, si aportul tiganilor care, sentimental sau nu, si-au atribuit, in ultima jumatate de secol, prenume de vedete, de institutii, de orase sau de ceea ce au crezut ei de cuviinta.

Topul numelor trasnite

Sa spunem, deci, ca cele mai ciudate sunt: Strugurel (192 persoane), Portocala (65), Ministru (22), Lamaia (22), Politia (3), Justitia (2) ori Semafor (1). Topul numelor ilare este dominat de Curca (4.796). Urmeaza: Buca (2.996), Flocea (1.728), Pasarica (1.669 ), Laba (880), Nebunu (850), Bounegru (611), Mortu (581), Blegu (515), Belibou (507), Galeata (276), Sarcina (255), Putica (244), Muia (233), Bucila (228), Pipi (226), Betivu (219), Sula (193), Slabutu (193), Slanina (186), Roadevin (173), Boubatrin (119), Oasenegre (109), Jegu (95), Buba (87), Stricatu (80), Nespalatu (70), Gainat (61), Pisu (54), Botderata (48),Gunoi (41), Muc (29), Regulatu (27), Castron (25), Pierdevara (23), Batmindru (21), Sfirc (16), Usainchisa (10), Pirtan (9), Bulan (7), Pizdelea (7), Curu (6), Acru (6), Bula (5), Boroboata (5), Coi (3), Caca (2), Prostu (1), Hitler (1), Muci (1).

Cele mai comune prenume sunt, in ordine, Maria (876.690 de persoane)

Gheorghe (511.721), urmate de Elena si Ioan. Popa este cel mai frecvent nume de familie, cu 191.938 de persoane, urmat de Popescu, cu 147.784.

luni, 3 decembrie 2007

Al nostru e cel mai divers, insa are o mica problema - nu merge


Abia am asteptat ziua de 1 decembrie. Sigur, veti crede ca ma contrazic, dar ma refeream la ziua in sine pentru ca erau cateva filme pe care am vrut sa le vad. Unul era de revazut, Troia, am eu o simpatie pentru subiectele mitologiei grecesti, iar al doilea trebuia sa il vad, in premiera, Sin City. Am culcat copilul, am umplut matul, m-a tolanit la teve. Incepe Troia. Femei frumoase, barbati puternici, sabii, barci, greci, troieni, Hector, Achile. Achile omoara multi. Hector pune foc la corabii... Si aici s-a intrerupt. Bai, baga-mi-as picioarele. Am inceput sa siluiesc telecomanda. Nimic. Am cautat la alt televizor. Purici. E clar, e de la ei. De la UPC. Noroc ca s-a intrerupt in timpul reclamelor. La cat tin reclamele la PROTV ai tot timpul, chiar sa iti repari si cablul si televizorul si sa faci si un dus. Normal ca eu nu am facut nimic din chestiile astea, pentru ca trageam sperante ca macar finalul sa il mai prind, pupaturile de final. Da' de unde. A murit si ala, si ala, au fugit aia, s-a terminat si filmul, a inceput si al doilea. Eu am facut si dus, si altele, si am mai facut cate ceva necesar, ceva bagaje, dupa care, intr-un tarziu am hotarat ca ora impune culcarea. Era vreo 2. Nu mai trageam sperante de Sin City. Si, cand ma si gandeam ca o sa adorm greu, ca nu puteam sa citesc pe intuneric iar de teve nu se punea problema, si-a revenit. Pe la 2.20 cablul si-a revenit. Am mai reusit sa vad estentialul din Sin City, adica ultimele 3 minute. Un om portocaliu e omorat, iar ala care il omoara, se omoara si el ca sa nu o omoare altii pe gagica lui. Misto!
Pe aceasta cale cer scuze in numele UPC miilor de oameni care incepand cu ora 21,45 au ramas fara cablu in ziua de 1 decembrie 2007 pana pe 2 decembrie, spre ora 3. Nu are importanta ca au platit. Ei sa fie sanatosi. In definitiv te poti uita si la DVD. Mereu, mereu sa astepti filme de la ei.